Återvinning

Återvinning. Det är inte bara ett ledord för pantamera-kampanjen i tevereklamen. Även i Hollywood har det varit ett honörsord genom filmhistorien. Återvinning förekommer i en rad olika former, som remakes, hyllningar, stölder och metafilm: film vars tema är annan film.

Hollywood har alltid varit särskillt starka i den sistnämnda genren; bland de klassiska allstren kan 1950-års Sunset Boulevard nämnas,  Singin’ in the Rain från 1952 förstås och årets flerfaldiga Oscarsvinnare Hugo (2011) med flera.

Just nu rullar flera re-cyklade filmidéer på Malmöbiograferna. Tim Burtons vampyrfilm  Dark Shadows har re-cyklat teve-serien Dark Shadows (1966-71 och 1991), med Tim Burtons hela skådespelarstall, plus Christopher Lee, och samtliga i den ursprungliga sättningen i bi och cameo-roller . Det är på en gång en remake, hyllning och meta-film.

En annan Malmö-aktuell film som re-cyklar är förstås The Cabin in the Woods som påtagligt smart återvinner splatter och gore-genrernas klichéer. Därutöver är snart Men in Black, tillbaka nu i 3-D och Spillbergs version av Tintin, hade premiär tidigare i år.

Det främsta skälet till att återvinna gammalt material är förstås ekonomiskt. En filmproduktion är en miljard- satsning  i USA. En gammal framgångsrik idé är därför enklare att sälja än en ny oförutsägbar.

Att folk faktiskt går och ser återvunnet filmmaterial har säkert med trygghet att göra. Man vet vad man får för priset av en bio-biljett. Om något nytt och autentiskt tillförs finns det heller inga problem återvinning.

Problemen uppstår då filmprojekten körs på tomgång,  som exempelvis i Kathrine Windfelds misogyna film Hamilton – I nationens intresse, som tar livet av kvinnliga bi-roller på löpande band: med en trött Mikael Persbrandt i huvudrollen som Hamilton.

Annonser

Om kritiskafilmstudier

administratör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Återvinning

  1. Jacob skriver:

    ”Authenticity is invaluable; originality is non-existent.” – Jim Jarmusch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s