Fantasy och eskapism

Eskapism eller fantasy. Leranimerade Clash-diggande pirater går en rond mot Charles Darwin och drottning Victora, om en pappegoj-dront. Det är temat i den roligaste filmen på Malmö-repetoaren just nu, The Pirates!-The Band of Misfits. Det är Peter Lord och Jeff Newitt som står bakom denna lysande lilla bagatell helt i Shaun – the sheep, Pingu och Chicken Runs anda.

Annars verkar temat verklighetsflykt allmänt vara på tapeten nu inför sommaren. Den mest emotsedda är Ridley Scotts nya magplask Alien-filmen Prometues, med mamutbudgett. Årets Marvel-film Avengers ska spela in en massa sköna gröna åt produktions-bolaget. Årets sagodravel är Snow White and the Huntsman.

Men bäst  på temat eskapism är det här årets stora teve-händelse, Game of Thrones. För den som liksom undertecknad är ganska ointresserad av såväl Fotbolls EM som av OS (ska bara se boxningen), så rekommenderas denna queera medeltids-fantasi med sitt smarta persongalleri om maktkamp, sex och ond bråd död. Den är något så ovanligt som en meteltids-romantisk berättelse i politisk realistisk stil.

Det luriga med fantasy är annars att den bör kunna avnjutas på minst två av varandra motsatta sätt. Dels som allegori över vår egen tid, men också som just verklighetsflykt. Av det allegoriska innehållet följer att eskapism alltid politisk och speglar samtiden. Verklighetsflyende berättelser styrs av egna genre-regler som de måste följa om de ska få ett konstnärlig värde. Allra oftast misslyckas det totalt för att filmskaparna helt enkelt inte är förtrogna med genre-reglerna, som i paradexemplet Twilight .

Men Game of Thrones filosofiska och gränsöverskridande grepp lyckas utmana oss; den är rentav oväntat progressiv i såväl genusperspektiv som politiskt-filosofiskt innehål, samtidigt som den följer genrerreglerna

Annonser

Om kritiskafilmstudier

administratör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s