Våld

Den här filmsommaren har skymts av tragedin i ansluting till premiärvisningen av The Dark Night Rises. Det var då den 24-åriga medicinstudenten James Holmes utklädd till Batmanskurken Bane beväpnad med maskingevär och tårgasgranater mördade 12 personer på biografen Aurora utanför Denver.

 

Debatten kom snart att handla om våld och amerikanska vapenlagar . Ett ämne som det gjorts mycket film på. När nu regnet är tillbaka så kan det vara en idé att fundera runt dem. Många är mycket insiktsfulla och därför nödvändigtvis plågsamma att se, men väl värda begrundan.

 

Särskilt tänker jag på filmer som Gus van Sants Elephant (2003), som i indierealistisk still som studerar förövarna till skolmassakern i Colombine, inte lång från den plats där biografmassakern ägde rum. Michael Moores Bowling for Colombine (2002) som skildrar samma händelse men med fokus på vapenlagarna och den amerikanska skräcken.

 

Ett annat perspektiv möter oss i Lynne Ramsay nya film Vi måste prata om Kevin (2011) ett psykodrama om vad som kan få någon att begå en massaker, med en självlysande Tilda Swinton i huvudrollen.

 

En klassisk film som på ett psykologiskt stringent vis skildrar nihilismen och patologin bakom grovt våld är Henry: Portrait of a Serial Killer,(1986) som med sin råa Newhollywoodrealism och konsekventa skoningslöshet ger ett ytterst trovärdigt porträtt av den som bestämt sig för att bli massmördare.

 

Två avslutande nihilistiska aspekter på våld ger oss Stanley Kubriks A Clockwork Orange (1971) där Alex och hans droogies våldtar, misshandlar och mördar i en normlös värld för kicken av att göra det.

 

Den sista nattsvarta filmen utgör ett nihilistiskt angrepp på det yttersta våldets religiösa och kapitalistiska mekanismer är Pascal Laugiers Martyrs (2008)

Annonser

Om kritiskafilmstudier

administratör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s