Åttiotal

Publicerad i Skånes Fria

Det verkar vara inne med 1980-tal i filmlivet just. På Malmö-biograferna visas just nu filmen Argo, en CIA-glorifiering som inte vore möjlig för endast några år sedan, men som Hollywood-liberalen Ben Affleck inte verkat tveka en sekund att ta i.

Filmen är ”inspirerad” av en verklig händelse, men vriden i nationalistisk riktning så att CIA-mannen Tony Mendez (Ben Affleck själv), expert på att smuggla ut krigsbrottslingar och torterare ur länder där de riskerar åtal, framstår som hjälte. Tidigare i höst väckte Kristina Lindström och Maud Nycanders dokumentärfilm – som kritiserades för att ha gjort Olof Palme till allmänt älskad liberal – stor diskussion. Mikael Marcimains Call Gril förstås, om samme Palmes eventuella sexköp. Mot den filmen är kanske förtal att vänta, men den var i vart fall ganska bra hantverk.

Men det bästa återstår ännu att visa. En remake av den amerikanska propagandafilmen Red Dawn från 1984 (ironiskt för den som läst sin Orwell); om en snar framtid då Sovjet invaderar USA, som försvaras tappert av ett gerillaförband hopsatt av collage-studenter; I år skulle först USA ha invaderas av kineserna, men kineserna lade in veto med hot om ekonomiska represallier, så angriparna fick skrattretande nog bli nordkoreanerna istället.

För den som vill se en film som berör istället så rekomenderas Benh Zeitlins mästerverk Beasts of Southern Wild, en poetisk-realistisk skildring av att vara en nioårig barn i ett ständigt hotat New Orleans där fördämningar och stormar gör livet nästan outhärdligt. Inte bara är filmen smärtsamt vacker, temat allt för aktuellt, skådespelarna lysande, de fantastiska inslagen välmotiverade utan även gripande på riktigt

Annonser

Om kritiskafilmstudier

administratör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s