Oscars

Oscars
Flera oscarsbidrag är just nu på malmötapeten, det är Silver Lining Playbook; en trivsam romantisk bagatell, med en underpresterande Robert DeNiro, och med Jennifer Lawrence i bästa kvinliga huvudroll. På svenska heter den Jag är galen i dig, en titel som missar filmens idé rejält.
Årets bästa dokumentärfilm, svenska Malik Bendjellouls Searching for Sugarman, om singing songwriter Rodriguez osannolika karriär i USA, där han släppte två album, men inte lyckades slå igenom –  i vart fall inte vad det verkade. Men i själva verket hade han blivit en superstjärna – sig själv ovetande – i Sydafrika. 
Filmberättelsen har något av skröna över sig; och särskilt för den som har den gamla journalistiska devisen: ”en historia som verkar vara för bra för att vara sann är det oftast också” i bakhuvudet. Man undrar helt enkelt ifall filmen  i själva verket är en fejk-dokumentär, en mockumentär. Hur som helt är det en bra film.
Michael Hanekes nattsvarta kärlekshistoria Amour, som vann pris för bästa icke-engelskspråkiga film, utmärks särskillt av skådespelarensamblens lysande arbete. Men även kameraarbetet är smått storartat. Kritiken man kan rikta mot den är mot det degenerativa narrativet som gör filmen kanske allt för förutsägbar. Det står dåligt till i filmens inledning, men det blir värre. Naturligtvis ofrånkomligt då filmen handlar om äldre älskandes kamp mot obotliga sjukdomar.
Apropå dysterhet så rullar regissör och manusförfattare Gabriela Pichlers film om att bli arbetslös i ett skånskt brukssamhälle, Äta, sova dö, även den på biografen. En film vars ton tydligt inspirerats av franska kritiska realister. Den lanserades som en svart komedi, men det svarta betonas kanske väl mycket. Så att filmen liksom många andra svenska filmer med samma ambitioner faller i fållan tragik för tragikens egen skull. Kanske skulle filmen blivit ännu bättre om den vågat ta ut svängarna i diskbänksrealistisk stil, som hos Mike Leigh, Antonia Bird eller Ken Loach.

Annonser

Om kritiskafilmstudier

administratör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s